Friday, March 14, 2014

Period Libang Libu

Sapa paham maksud libang libu?
ni dialek org Johor kalau tak salah saya... saya ada kawan org johor.
dia suka guna perkataan ni:)
maksudnya tak keruan.. tak tentu arah...resah..berdebar2 camtu la lebih kurang..
cthnya ada blind date..x keruanla nak jumpe 1st time tu :)

Saya nak gunakan perkataan ni..untuk keadaan period saya ni..

28/2 cd 1
11/3 cd 1

gap 11 ari je! dah period balik.. huwwawaa

tak ke kelam kelibut namanya tu..aihhh resah!
sepatutnya saya buat HSG pada 11/3 tu.
iaitu pada cd 10 tu mmg yang telah disyorkan oleh doktorlah buat HSG time tu..
malangnya malam tu..spotting kuar...rasa mcm nak period...mmg yer pon..
period kuar esoknya tu..banyak pulak tu.bukan yg spotting biasa2 je tu.

datang jumpe doktor esoknya. mmg apoimen dgn dr adilah pon..
apoimen mmg doktor atur..sehari selepas buat HSG..

Jumpe doktor ..xplen kat dia...pasal period n hsg xleh dibuat..
doktor rasa pelik dan bende ni x normal..period secepat ini..
scan tvs. Doktor kata ada 1 ovari je..ha?? doktor kata ada yg ada 2 ovari.
tu sb period bole dtg 2 kali. haishh..
saya punye ada 1 je..tu yang normal..oo..ok.
doc tgk balik betul2.xde yang pelik dalam rahim. corpus luteal cyst pon
dh mengecut kpd 2cm dari 4cm aritu..alhamdulilah lega..
dinding rahim ok..mmg tebal sebab masih period.

Hmm..so..whats the problem? doc sruh buat beta HCG.
suspect mungkin pregnant n bleeding on that 28/2 tu..
thats mean 28/2 punye bleeding tu.bukan period .
tapi gugur...huh??? haa...ni lagi suspen..
doc cakap lagi risau ectopic prgnancy je..sb kat rahim kosong je..xde apa2 pon..
mungkin dah kuar abis..tapi nak cekla jugak...kot2 ada kat tiub.
risau wehh...
ok lps tu terus buat payment dan buat blood test.
n result dapat petang tu jugak. kene call nurse Ida utk tahu result..
dupdapdup...balik dulu..tunggu result kat umah..

Petang tu.terus call pukul 6. nurse Ida kata result -ve. tak pregnant.
alhamdulilah terasa lega. sebab mmg tgh period n mmg xde kantung.
just nakkan confirmation. kat tiub? i dont know :(
tp result darah dah accurate kan...
So...ada masalah apa ek .ha..1 more thing.
period masa 28/2 tu. 3 hari je..bukan kaler merah.coklat2 camtu je.
dan tak banyak pin. hari ke 4 dah boleh solat..
sapa ada pgalaman mcm saya ni?
nanti boleh la share kat komen ek...

Next apointment doc dah bagi date...nanti review balikla psl result darah tu..
x tahu lg nak rehat ke nak teruskan treatment...
cadang apa2 pon..nak gak buat HSG dulu ...apa2 tgkla cmne nanti...
hai...agak menduga sikit kali ninya period...mungkin juga sebab gangguan cyst.maybe la..
kene tanye doktor balik...mungkin juga hormon x stabil.
Period baru ni..sangatla banyak..mungkin sb yg ariu x kuar abis agaknya..
mujurla x senggugut...alhamdulilah...

apakah kesusahan nak buat HSG ni..:(
Ini ujian dan dugaan saya. saya terima dgn redha..

2 comments:

Erin Reen said...

mag, erin ade kawan yang TTC jugak mcm ni. period dia sampai CD16 je. pendek. cycle yang lain okay je. cuma satu cycle ni je. pastu bila TVS ade cyst 6cm. kira telur drpd previous cycle x pecah la. so, erin rasa maybe sbb cyst ni la yang buat cycle ting tong.

mag said...

erin - ooo member pon cmtu jugak ek? hmm mugkin la sb cyst ni...bagi gangguan kat period..