Monday, March 16, 2015

MAG : IVF Is My Last Resort ?

Salam....
Hai ladies......apa khabar...esok besday saya..
Happy Besday myself!!!! :D
arini saya belanja 1 entri baru :) Saya 'open table' dengan story terkini ...

Alhamdulilah....masih gigih meneruskan pjalanan ini....
lepas gagal iui tahun lepas di HUKM saya rehat seketika...mencari ketenangan dan identiti diri...
poyola sgt kan..smp identitu diri pon hilang...
saya frust tapi x lama....saya bangit di tahun baru 2015 meneruskan treatment ...
Biasalah TTCkan jiwa kental dan degil...kata suami sabarla dulu...nanti2la sambung ..
saya x nak...sebab makin berumur..seee esok dah makin tua dahh :P
x tunggu2 pon :)

Kami laki bini berbincang.. what is the next step....saya nak buat IUI lagi sekali...(kali ke 3)
Tapi suami cakap sudah2la..katanya kalo dihitung2 belanja IUI dah lebih kurang dgn IVF pon....
kalo dah berkali2 x ke kosnya lebih kurang sama...hubby kata kalo nak buat...buatla IVF terus..
haaa?? ke peringkat itu kah?? really? rasa  terkedu seketika..betulke saya dah bersedia...
fizikal - mental - financial??? Allah menguji..
 
Hubby suruh pikirkan plan2 hidup kami yang lain..dia suruh move on..
Tak mahu fokuskan hal ini sahaja.. hint2 dah ada..mungkin kah ini treatment saya yang terakhir??
sob..sob..sob..sedih...
kami plan nak beli rumah ke 2 sb my office pon nak pindah..nak kene cari umah dkt dgn office
Plan nak pergi umrah..my wishlist yang sekian lama..teringin sangat2 berkunjung ke rumah Allah..
Semua benda2 ni bukan murah ..dan bukan mudah...kene berkorban..kene plan...
Hanya mampu mengadu kepadaNya permudahkan jalan....
Alhamdulilah...

So here we gooo....saya start dengan pergi seminar IVF dr A di Hosp Pantai awal Januari yang lepas...blood test AMH free saya dapat sb attend that forum...alhamdulilah...
Saya start dengan buat ujian AMH dan vit D.. a bit low ..resultnya kene tambah vit D ..
AMH ok ..doc sruh makan supplement vit D...tengokla dulu cmne..kene repeat test lagi..
Saya lom start programming stimulation cucuk2 ubat tu lagi...sebab apa2 tu tunggu period dulu..
tanda2 nak period dah ada...breast dah sakit2..as usual mmg itula simptomnya...
kotla2 ngandung punye simptom yg datang best la jugak ek....hmmmm

Saya mencuba jugak rwtn alternatif lain - buat akupuntur ... ingatkan nak bagi jarum cucuk2 tu..
tapi org tu sruh makan herba n daun2 herba dulu....tengah tryla ni..efeknya sakit sakit kepala dan asikla nak kencing..sb kene minum banyak air...kita cuba je la kan....usaha je la mana2 yang bole...
Orang tu cek nadi dan tekan2 ruas jari saya ni...dia kata rahim saya x cukup Ummmppph!
eh...mcm teh boh pulak..nak kene Ummph..umpphh! :P

Kurangkan makan pedas ya kenkwn...untuk kesihatan rahim...
Bukan org Melaka lah kalo x makan pedas kan!! hehe...Feveret saya..x lalu makan kalo xpedas..
tapi terpaksala...saya cubala...
saya pasan gak..saya memang perut sensitif..xleh silap skit..xleh makan rempah terlebih skit..
mmg cerry berry lah jwpnnya...now baru tau sebab kuat sgt makan cili perut pon jadi sensitif..
saya x boleh minum susu kambing..x bole makan makanan mamak...
ni semua sebab perut dah jadi sensitif..tabib tu kata x bagus kalo nak mengandung..

Nanti sambung bile saya dah start stimulate ok...doa2kan saya:)
;-))


10 comments:

sweet tooth said...

mmg kena banyak benda nak consider bila nak buat IVF. Smg Allah permudahkan mag...

And happy bday too :-)

Qimie said...

hugss!!!

mag said...

qimi...hugs u back...seal with kiss lagi..hehe

iya said...

suke ayat mag...ttc jiwa kental and degil.hehehe.mmg betul pon...iya pun dah 2x iui and gagal.nak proceed with 3rd iui gak tp DH also ckp relaks dlu and iya pkir same mcm mag....kan makin tua.hehehe.

anyway...all d best to us...semoga cpt2 kite all ttc success ;)

ILY said...

Auww. Layout baruuuu ;)
Kita kuat! Hugs!

Noriz Today Bahagia said...

mag, wish u luck beso-beso! Kemain penangan nak dapat no 2 kan. Insyallah... ada rezeki beradik lah nanti anak kita. Saya selalu ckp kat hubby, nak bagi Hakim adik but adik tu frm my perot ONLY! Hihihihi... tamak tak?

Ida Puanstoberi said...

Hai Mag, kite dah emel tau no w.app kite :)

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,bole hubungi nor 0148004302

mag said...
This comment has been removed by the author.
nur ezqy said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,
SMS/WASSUP 0148004302