Thursday, July 12, 2012

Appointment

Saya nak cerita kisah treatment yang lepas..
alhamdulilah...semuanya ok..
dah scan..doc kata telor cantik dan besar2 ...
kiri dan kanan ada...20mm dan 19mm..
saya cite kat doc...saya beli clomid sendiri...
dia gelak je...nasibaik katanya saya x makan 2 bj..spt doc klinik panel tu sarankan...
doc kata takut tah apa2 jadi..dibuatnya penuh telor..
pon susah jugak...

Saya lega...keadaan ET lapisan rahim pon ok..
lining 9mm...doc kata bagus dah...
Doc tanya..so..nak IUI atau tak..
Saya kata husban nak buat ujian Semen Analysis(SA) lg sekali
next visit...so..xperlula IUI lg...
las SA husban buat thn 2010..masa tu profesion hubby x sama spt sekrg...
Sekarang hubby selalu travel..keje stress...takot2 ada effect..
so..husban decided do SA again...
Kita cuba natural dulu kali ni..mybe after raya ke...(kalo kewangan mencukupi:) )
lps raya tau2 je la kan...

Doc kata kes saya ialah soal rezeki..
straight forward kes..telor pon ok..
saya xde sakit lain..rahim ok..period regular..
w/pon pnh ada endo dan bleeding dulu..
tapi skrg dh ok...alhamdulilah..
sya bg tau doc..saya x nak putus asa..
dia pon kata jangan sesekali putus asa..
patient doc ramai lg ...x nak putus asa...:)

Macam biasa doc akan bg mind mapping..:) untuk mudah paham...
saya suka cara doc yg cube sedaya upaya nak pahamkan pesakit..
dgn gambar telor saya dia print sekali...
Doc bg time intercourse dan bg tips sikit..
masa bersama..tu yg ada lukis katil tu..ahaha
doc ajar kaki naik ke atas...
Ohye..another tips..dia suruh rebus 2 biji telur..hard boil..
xnak yg setengah masak tu...
makan telur putih shj..kuning jgn makan..dlm tempoh seminggu ni...
utk dptkan protein yg cukup..kemudian..
makan folic acid dan duphaston...

Saya beli jugak kurma kat klinik..nak blend dgn susu kambing...
(kalo rajin) :P

Ohye..saya ada cite saya rajin buat BBT skrg..doc kata bukan xbagus..
tapi susah nak ikot..susah nak pastikan betul2 bile kita Ovulate..
sb kat graf tu appear lps kita O je...tu pandangan dia..
saya sbnrnye setuju kata doc..tp xpe la...
skurang2nya kita monitor suhu badan sndri..kan..

Harini EL..malas keje...duk umah..lepak..
dgn anak sekali x sekolah..sb maknya malas nak anta ..


Secara ringkasnya..ada nota sikit..
nota ini utk rujukan saya akan datang..kalo x tulis..hampeh bole ingat..

HCG - lps suntikan ada 36 jam tempoh bersama. digalakkan kerap bersama.
Kalo bole ikut tempoh ''masuknya waktu'' (istilah yg doc bagi..hehe)
cth 7ptg suntik (10/7) bersama 7pagi (12/7)
2ww - telor rebus putih shj, kurma blend susu kambing.
med - duphaston dan folic acid

semoga dipermudahkan..amin

4 comments:

PutriesNoora said...

kena ingat ni..telur putih...hehehe

mag said...

ingat jgn x ingat..:D

Siti Nursyuhada said...

telur putih... tips baru nie.. suami isteri makan ke isteri jer???

yang lukisan ats katil tue leh explain sket tak hu3 nak tahu gak

mag said...

syuhada..
doc bg teknik bila bersama jgn terus bangun... tunggu plg2 sejam..
punggung alas bantal dan terus naikkan kaki ke kepala katil..selepas suami ejakulasi...:)