Wednesday, January 22, 2014

Blood Test & SA Analysis

Semalam hubby ada mission penting...
dia kene buat 2 ujian ni..blood test & semen analysis (SA)
ni ujian kali ke 4 rasanya...pertama kali dgn doc Hamid , the rest dgn doc Masitah
prestasi sebelum ni kurang memberangsangkan..
maybe sebab culas makan ubat..tak culas sangat sebenarnya..maybe kalo stop pon seminggu dua sebab stok habis dan x sempat nak beli yang baru..dan sebenarnya saya kurang yakin
keputusan lab di klinik previous ..nanti saya buat entri khas pasal tu...

Saya menemani hubby smlm..
lepas hantar form ujian..husband terus kene ambik darah.pastu bayar..saya pelik..x sruh buat SA pon..
saya cakap napa x de ujian SA sekali? rupanya xde form dan tempatnya lain..heran gak..
nurse Ida x bagi form aritu skali napa..tu yang naik balik jumpe Ida..mintak form dan buat payment sekali..
tgk patient dah ramai menunggu..mungkin ada la sizuka dan Mr Zamzuri sekali:)
kalo perasan saya pakai dress labuh smalam. saya tinggi2 orangnya..hanya pergi kat nurse Ida je pon..
kalola perasan..ramai sangat ya dak? :)

Lepas tu terus ke bloc C. unit ivf. kat situ ada bilik khas...
untuk projek hubbyla...lps dgr explanation..kami masuk 1 bilik..hubby x kasi kaco
keje dia...dia x suka..sb xleh fokus..haha...
so..saya tunggu dia kat bilik sebelah..perkara pertama saya buat ialah berdoa...
baca ya khaliq ya bari ya musawwir...
pastu baca surah al anbiya A89. mudah2an segalanya dipermudahkan...selepas tu...
saya sambil main handphone..snap2 gamba bilik tu dan main candy crush..haha
sempatla habis 3 /4 nyawa..
hubby cakap dah...ok..good..finish...
bagi balik botol...dan tanya bile leh tahu result...
smlm pon boleh jugak kalo rajin nak tunggu..tp hubby xsmpat dah kot.....

Harini..pagi tadi..hubby sorang ke hospital untuk dapatkan result..
dupdapdupdap..mudah2an ok..
haaaa.....saya baru dapat sms ..ketika blog ini ditulis...

semen volume (ML) is 3.6 ml
total sperm no 1031.4 10 (x 106/ejaculate)
total motility 70.9%

Alhamdulilah!! improve a lot! hubby snap the result..the details..saya kene tgk betul2 balik nanti..hehe
saya pon xdela pandai tgk pon..
kalo nak compare result lama saya rasa ini terbaik..
apa2 pun kene tunggu explaination dr doc adilah pulak... almost a year la jugak kot..
hubby ambil supplement..
tu sebab tahun lepas saya berehat je...fokus kat hubby sahaja..
nanti saya share apa supplement yang hubby ambik..banyak sebenarnya..
ada yg ambik continuosly ..ada yg on off...
tp ianya mmg memerlukan modal...like proxeed..bukannya murah kan..nak nangis rm180 sekotal.
hanya makan untuk 15 hari. 2 sach 1 hari .
kali ni saya puast ati betul..sebab ada report camni..leh kita rujuk betul2...
dlu kami xdapat report camni..so..xde rujukan...doc cuma cakap je...

Lps ni tunggu jumpe doc adilah pulak..tunggu periodla dlu...
simptom2 nak period dah ada...breast dah sakit ...badan pulak x sihat sgt ni..
demam lps balik kampung aritu...mujur x teruk...
bnde ni kita kene sabar kan...ikut flow..step by step..
bertenang.bersabar.inshallah..Allah permudahkan...

11 comments:

sweet tooth said...

Alhamdulillah...smg Allah mudahkan untuk step yg seterusnya :-)

prog muten said...

Salam, saya ada menjual upt (rm1.00/pc) dan opk (rm1.20/pc)...Sememangnya harga murah, kalau nak maklumat lanjut , sila sms 012-2723104 atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

iya said...

Alhamdulillah.nnt update lagi ye progress..semoga dipermudahkan :)

Safiyyah said...

Moga Allah permudahkan usaha awak Mag.

mummy to be said...

smoga dipermudah kan =)

mag said...

tq semua....lov u olss :)

Erin Reen said...

mag, dulu u buat treatment kat klinik medina kan? sama la...result SA doctor cuma ckp je.. x de detail report. kitorg pon ssh nak percaya. rasanya dia tgk semen tu secara rawak je kot dlm microscope. sekali je gi klinik tu, lepas tu erin terus tukar clinic lain. buat 2nd SA, harga lebih kurang sama je. result siap print boleh simpan.

Mrs Zamzuri said...

Tak perasan you hari tu... hehehe.. anyway dis week i pegi lagi on thursday...

mag said...

Mrs Zamzuri - i pergi esok..dah AF. esok D3 :)

Erin - mmg x puasati kalo xde report kan...ada report senang kite nak rujuk...

Atie Nash said...

banyak betul sperm count hubby u mag. boleh share tak dia makan supplements apa yer?

mag said...

Atie - husban makan Proxeed Plus, Zink Surbex, Magnesium Century 21st, Speman Himalaya, kapsul Habatusauda, Verona dan Provas.

verona dan provas saya x ingat brand apa..verona tu herba no chemical product - tenaga lelaki. provas tu lak ada DHA. minyak ikan.

Ni la supplement yang hubby ambik sebelum kami tukar doc...bile jumpe doc baru.dia terkejut..banyak sangat katanya..lain doc lain pendapatnya...