Wednesday, October 8, 2014

Tomorrow! 2nd IUI

InshaAllah..esok saya melalui proses ini lagi sekali setelah 4 tahun berlalu..
My previous IUI dgn doc Marsita Mansor di Klinik Medina -tahun 2011.

Semalam TVS ..ada 2 biji folikel telur besar -  kiri dan kanan.. ukuran 24 mm x ?? (x ingat hehe)
Alhamdulilah..
Body saya serasi dengan pil subur Femara...sebelum ni guna Clomid..telur x berapa besar...
teragak2 nak tukar ke x..ubat haritu...alhamdulilah . improved a lot!
sebab pernah beberpa kali dah guna clomid..hasil kurang memberangsangkan...

Lupa tanya ketebalan rahim- ET..ishhh ...dekat MAC ni..kita kene rajin tanya..
kalo lupa tanya...yang scan x akan explain...sebab biasanya doc yg akan cerita kat bilik.
Dr Zainul bercuti semalam...so lepas TVS, doc yang bertugas smlm, rujuk dulu
dgn Dr Zainul thru phone...agak lama tunggu semalam...diorang discuss kot..

So...doc decide esok IUI.. without hormon injection FSH..
haaa??? x payah?? nurse kata doc cakap x perlu..
Nurse kata folikel saya dah cukup matang/besar dan sudah bersedia...
Iui saya kali ni doctor x bagi ubat subur - no FSH. sebelum ni 1st iui saya guna gonal-F
Agak terkejut gak. Tapi alhamdulilah..legala jugak..secara x langsung kos IUI pon dapat dikurangkan:P
Maklumlah....ubat mahal kan:)
So..malam tadi hanya ambik suntikan ovidrel - pecahkan telur sahaja..

Saya sebenarnya jangka kene buat suntikan FSH kat umah ...mungkinla injection dlm 5 hari ..
dan iui akan buat dalam minggu depan ke...rupanya ada hikmahnya...suami kene fly minggu dkene pn..nak ke Sabah...dia ada keje kat sana minggu depan..saya puas memujuk...
setelkan iui dulu apa2 pon..
Suami berat gak sebab keje dia pon penting...dia mintak saya postpone iui..mana bole! :P
akhirnya Allah permudahkan...dua2 dapat diselamatkan...inshallah:)

Esok saya sambung cite ok...
Doakan kawan2 :) dipermudahkan...segala urusan IUI saya ni esok..
mudah2an rezeki menyebelahi saya...mudah2an Allah mendengar doa kami suami isteri...
aminnn

12 comments:

Kak Baby said...

Salam Mag. Akak doakan moga beraya dan dipermudahkan ye.

Muzai Samilan said...

gud luck ye sus.. moga kali ni rezeki baby berpihak pada sis.. aaminn

Safiyyah said...

Saya doakan moga Allah permudahkan segalanya dan saya berdoa moga ade rezeki awak kali ni ye mag.

nurussaadah said...

amin...inshaAllah semoga semua dipermudahkan olehNYA...semoga Allah mendengar doa kite semua ye sis :)

ieda jeff said...

gud luck...moga berezki usaha kaali ni.insyaallah....

Atie Nash said...

All the best mag!! semoga Allah perkenankan, amin3 ya Allah

mag said...
This comment has been removed by the author.
mag said...

terima kasih semuaaaaa.. :)
saya jugak doakan kalian berjaya dalam usaha masing2 ..amiiinnnnn

Noriz Today Bahagia said...

Hope to hear a very good news frm u after 2ww ye mag. Take care tau

iya said...

all d best.inshaaAllah +ve ameen :)

Liss said...

Salam. If tak keberatan, boleh share estimated cost untuk IUI kat klinik medina ? Thank u.

mag said...

Liss - IUI di klinik medina saya buat pada tahun 2011. IUI terkini saya buat di klinik MAC- HUKM.
Kalo x silap saya hampir 900Rm utk procedure iui shj..di medina.

Lom termasuk ubat dan appoiment..hampir cecah 1.7 - 1.8K rasanya